Előfordult már, hogy a félelemtől vagy az idegességtől összeszorult a
gyomrunk; hogy a stressz hatására hasmenés tört ránk; hogy egy égbekiáltó
igazságtalanság láttán émelyegni kezdtünk; hogy nem bírtunk enni, vagy a
szokásosnál jóval többet ettünk? Akkor van arról személyes tapasztalatunk, hogy
az agyunk és az emésztőrendszerünk
szoros kapcsolatban állnak egymással, élénk kommunikáció zajlik közöttük. Ezt
a kapcsolatot szólásaink is tükrözik: "nem tudja megemészteni",
"gyomorforgatóan viselkedik", "be van tojva" stb.
Amennyiben a bélrendszerben felborul a
kívánatos egyensúly, annak az egész szervezet, többek között
a psziché egészségromlása lehet a következménye. Az utóbbi évek kutatásainak
köszönhetően már azt is tudjuk, hogy a
bélrendszer a benne élő mikrobákkal képes
befolyásolni érzelmeinket, viselkedésünket, sőt, számos döntésünket is. Az átélt érzelmeink pedig
közvetlenül hatnak emésztőrendszerünk állapotára, egészségére.
Dr. Emeran Mayer, az UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai Tanszékének
professzora, a bél-agy kommunikáció világhírű kutatója ebben a könyvében izgalmasan
és érthetően mutatja be ezt a tudományterületet, beavatva abba, hogy miként javíthatjuk
közérzetünket, enyhítve a hangulatingadozásokat, a szorongást, a
depressziót és a fáradtságot, hogyan gyógyíthatjuk
az emésztőrendszert és erősíthetjük
meg immunrendszerünket a megfelelő étrenddel tehetünk-e valamit azért, hogy megelőzzük az olyan neurológiai betegségek kialakulását,
mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór, hogyan egyensúlyozhatjuk ki a
mikrobiomot fermentált ételek és probiotikumok fogyasztásával, böjtöléssel,
illetve a cukor és a feldolgozott ételek mellőzésével, miként segíthetjük elő a fogyást az
egészséges emésztés és a maximális tápanyagfelszívódás támogatásával, hogyan előzhetjük meg és gyógyíthatjuk az olyan emésztőrendszeri rendellenességeket, mint a
különböző ételérzékenységek és allergiák, a szivárgó bél szindróma, az
irritábilis bél szindróma (IBS), illetve miként kezelhetjük az olyan emésztési
kellemetlenségeket, mint a gyomorégés
és a puffadás.
Ezekről, és még számos más érdekességről esik szó ebben a paradigmaváltó könyvben. Az elolvasása
után másként tekintünk majd a testünkre és pszichénkre, mint eddig.
Kiadó: Kulcslyuk Kiadó Kft.
Kiadás éve: 2024