Sok jótékony hatása van a tökmagnak: kiemelkedően magas a
fehérjetartalma (100 g tökmag 28,5 g fehérjét tartalmaz), bővelkedik rostban,
K-vitaminban, foszforban, magnéziumban (az
egyik legjobb természetes magnéziumforrás!), és cinkben. Gazdag antioxidánsokban
(például karotinoidokban, és E-vitaminban). Ezek hozzájárulnak a sejtek
védelméhez, a gyulladások csökkentéséhez.
A tökmag glikémiás indexe alacsony,
csak 15.
Magas benne a telítetlen zsírtartalom, a legjobb minőségű összetevőknek
köszönhetően. Magas a fehérjetartalma (28 gramm/100 gramm), és alacsony a szénhidráttartalma
(3 gramm/100 gramm).
A tökmagkrém – a tökmagolajjal ellentétben – tartalmazza
a mag teljes rosttartalmát is.
A magokat enyhén megpörköljük, hogy az ízük még jobban érvényesüljön, majd kevés tengeri sóval krémesre őröljük.
A felhasználásnak csak a fantázia szab határt. Kenhető bármilyen
szendvicsre, vaj helyett. Javaslat:
egy szelet jó minőségű (kovászos) kenyér, rá 1-2 teáskanálnyi tökmagkrém, rá
cottage cheese, majd pár szelet paradicsom, végül rukkola vagy bébispenót, és
már kész is a szuperfinom, fehérjedús, egészséges reggeli.
Felhasználható zabkásához, süteményekhez,
szószokhoz. Illik a vegán, keto,
gluténmentes, laktózmentes, paleo, tojásfehérje-mentes diétákhoz.
Összetevők: tökmag, só (<1%)
Átlagos tápérték / Nutrition facts
per 100 g
Energia / Energy 2731 kJ / 536 kcal
Zsír / Fat 35 g
- amelyből telített / saturated 3 g
Szénhidrát / Carbohydrates 3 g
- amelyből cukrok / sugars 0 g
Fehérje / Protein 28 g
Só / Salt 0.5 g