A rozsban számos ásványi anyag megtalálható,
többek között: nitrogén, kálium, kalcium, magnézium, vas, mangán (50gr Mg,
70%-át jelenti a napi megadott mennyiségnek), cink, foszfor, szelén, réz,
kazein, A-, B- (B1, B3), E-, K-vitaminok, foszfor, fehérjék, lassan felszívódó
cukrok, keményítő, szerves só, és nem utolsó sorban sok rost (50gr. = 33% a napi megadott mennyiségnek). A rostokban
gazdag, rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt, és több ásványi anyagot tartalmaz,
mint más kenyérgabona. A glutént formáló fehérjék aránya 46% a rozsban. Fehérjetartalma
14-18% között ingadozik.
Jelenleg is fontos gabona a kenyériparban, mivel
lisztjéből jó minőségű kenyér süthető. Búzával keverten dolgozzák fel
leginkább.
A rozskenyerek rozs tartalma 60% feletti kell, hogy
legyen. Jellegzetes barna színt, és kissé savanykás ízt ad a kenyérnek.
Súly: 1 kg
Tápérték 100 g-ban:
Energiatartalom: 325kcal)
Zsír: 1.7 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 66,0 g
- amelyből cukor: 2 g
Fehérje: 9.3 g
Só: < 0,15 g